ΕΚΖΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

» Αναρτήθηκε τον Apr 21, 2013 σε Άντρας, Γυναίκα, Παιδί | 1 σχόλιο

ΕΚΖΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Κατ ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Το έκζεμα και η δερματίτιδα έχουν την ίδια σημασία και αναφέρονται σε μια κατάσταση του δέρματος που έχει πολλές διαφορετικές αιτίες αλλά συνήθως χαρακτηρίζεται από ξηρότητα , κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος.Η λέξη έκζεμα δε, προέρχεται από την ελληνική λέξη εκ-ζέω που σημαίνει εκ-βράζω   και περιγράφει απόλυτα την κατάσταση του δέρματος όταν έχει έκζεμα.

Επιστημονικά η ακριβής αιτιολογία του εκζέματος δεν είναι γνωστή. Μπορεί να είναι γενετική (κληρονομική ή ενδογενής) ή να προκληθεί από κάποιο περιβαλλοντικό παράγοντα (εξωγενής) ή και τα δύο.

Το πλέον σύνηθες είναι το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα που κατατάσσεται  στις ενδογενείς νόσους που σημαίνει ότι προκαλείται από κληρονομικούς παράγοντες.

ΜΟΡΦΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ –ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν πολλές μορφές δερματίτιδας και η ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό.

1.       ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή δερματίτιδας και εμφανίζεται κυρίως στα χέρια και αιτία είναι η βλαπτική  επίδραση εξωτερικών παραγόντων που έρχονται σε άμεση και πολύ συχνή επαφή με το δέρμα ερεθίζοντας το και προκαλώντας φλεγμονή. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η υπερέκθεση στο νερό με το πλύσιμο, ο κρύος και ξηρός αέρας , διάφορα χρώματα και διαλυτικά, οικοδομικά υλικά, ελαστικά και πλαστικά , σαπούνια, αντισηπτικά και άλλα.

2.     2.1_Ils_racontent_illu gene  Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Είναι σπανιότερη από την προηγούμενη αλλά εξίσου σημαντική. Σε αυτή την περίπτωση ο ανοσολογικός μηχανισμός του οργανισμού κινητοποιείται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με βλαπτική ουσία και δημιουργείται φλεγμονή. Τα αίτια που τη  δημιουργούν είναι μέταλλα όπως το χρώμιο και το νικέλιο που προσμίξεις τους βρίσκονται σε πολλά αντικείμενα όπως τα κέρματα, , το τρίχωμα και οι εκκρίσεις των ζώων , φάρμακα , αρώματα , καλλυντικά και πολλά ακόμη.

3.       Ατοπική δερματίτιδα. Είναι χρόνια μορφή που οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, χαρακτηριστικό της είναι η ξηρότητα του δέρματος, πολλές φορές ξεκινά από τη  παιδική ηλικία και μπορεί να συνδυαστεί με αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βρογχικό άσθμα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ –ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει σωστή ενυδάτωση του δέρματος.  Γιατί; Γιατί με τα τοπικά μαλακτικά και ενυδατικά προϊόντα ενισχύεται ο φυσιολογικός αμυντικός φραγμός του δέρματος , το δέρμα ενυδατώνεται, λιπαίνεται αφού σχηματίζεται ένα υμένιο στην επιφάνεια του  που μειώνει την απώλεια ύδατος και δεν του επιτρέπει  να ξεραθεί.

Αυτό όμως που θέλει πολύ προσοχή στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα δερματίτιδας είναι η  χρήση των κατάλληλων ενυδατικών προϊόντων. Κι αυτό γιατί υπάρχουν προϊόντα στο εμπόριο που αντί να βοηθούν στην λύση του προβλήματος το επιδεινώνουν αφού περιέχουν ουσίες που χειροτερεύουν την κατάσταση. Χρησιμοποιείστε μόνο προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί για άτομα με έκζεμα, δοκιμάστε, απορρίψτε αλλά θα βρείτε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σας και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Σημαντικό ρόλο παίζουν τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε κι αυτό γιατί το κοινό σαπούνι ξηραίνει πολύ το δέρμα. Οι άνθρωποι με δερματίτιδες καλό είναι να χρησιμοποιούν υποκατάστατα σαπουνιού που έχουν τα ίδια αποτελέσματα με το κοινό σαπούνι απλά προστατεύουν και δεν αφυδατώνουν το δέρμα.

Επόμενο βήμα είναι τα τοπικά στεροειδή που διατίθενται σε μορφή αλοιφής , κρέμας ή γέλης. Είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν εφαρμοστούν σωστά είναι ασφαλείς. Για την χρήση τους βέβαια πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας κι εκείνος θα αποφασίσει ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.  Το ίδιο συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά, αφού ο συνδυασμός στεροειδών και αντιβιοτικών είναι συνήθης  και αποτελεί απόφαση του γιατρού.  

Δείτε σχετικά προιόντα με αναλυτικές πληροφορίες, συστατικά και οδηγίες χρήσης πατώντας ΕΔΩ

1 Comment

  1. To βρήκα εξαιρετικά ενημερωτικό και απλούστατο στην κατανόηση…

Submit a Comment